Update

Leuker kunnen we het niet maken! Tax Justice?

39e globaliseringslezing Felix Meritus

Alvin Mosioma is directeur van het Tax Justice Network Africa. Hij zal uiteenzetten hoe er vanuit Afrikaanse landen tegen deze vorm van het ontlopen van belasting wordt aangekeken.

Multinationale ondernemingen gebruiken Nederlandse postbusfirma’s om zo min mogelijk belasting te betalen. De bedrijven sluizen voor honderden miljoenen aan dividend, royalties en rente door via Nederland. Volgens onderzoek van De Volkskrant zo’n 57 miljard euro in 2011. Het vestigen van zogenaamde brievenbus BV’s is legaal. Is Nederland een belastingparadijs voor buitenlandse firma’s die hun geld elders verdienen? De Nederlandse regering streeft in haar beleid voor ontwikkelingssamenwerking naar een goede belastingstructuur voor ontwikkelingslanden. Hoe gaat dat samen met de brievenbusconstructie? Lopen ontwikkelingslanden onterecht inkomsten mis?

Alvin Mosioma is directeur van het Tax Justice Network Africa. Hij zal uiteenzetten hoe er vanuit Afrikaanse landen tegen deze vorm van het ontlopen van belasting wordt aangekeken. Wat moet volgens hem gebeuren? Discussie met o.a. Wiecher Munting (belastingadviseur, voorheen belastinginspecteur en lid van het Dutch Ruling Team), Tom van der Lee (Oxfam/Novib), Marleen Janssen Groesbeek (Platform Pure Winst).

VPRO Tegenlicht presenteert een persvoorvertoning van de documentaire: De Tax Free Tour van Marije Meerman. Met de snelheid van het licht stromen miljarden euro’s rond de wereld. Soms landen de geldstromen even in het Dubai Financial Centre, op Bermuda of de Amsterdamse Zuidas: plekken met een zo gunstig mogelijk belastingklimaat. Hoe lang kan de belastingdruk op burgers en MKB toenemen terwijl die op multinationals afneemt? Tegenlicht duikt onder in deze financiële schaduwwereld.

De 39e Globaliseringslezing op donderdagavond 21 maart 2013.
Voor deze gelegenheid in samenwerking met Oxfam Novib.
Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam
Aanvang film: 19.00 uur
Aanvang lezing en debat: 20.30 uur
Meer info op: www.felix.meritis.nl

De Globaliseringslezing is een samenwerking van NCDO, De Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, Lokaal Mondiaal en Sandra Rottenberg.